Mestonderzoek voor paard & ezel

Mestonderzoek voor paard en ezel


Een goed wormenmanagement is heden te dage een must daar er inmiddels al veel wormen gedeeltelijk of geheel resistent zijn voor de werkzame stoffen in de wormmiddelen die op dit moment te verkrijgen zijn en er nog geen zicht is op nieuwe middelen. Feit is dat 80% van de paarden niet ontwormd hoeft te worden. Te vaak en onnodig ontwormen versnelt de wormresistentie en het paard kan hierdoor nooit zelfstandig een natuurlijke weerstand tegen de wormen opbouwen.
Door een wormeneitelling te laten uitvoeren en met het hieraan gekoppelde ontwormadvies kunt u doelgericht de wormen bestrijden.
De voordelen; Vertraging van de wormresistentie, alleen ontwormen als dit nodig is en daardoor ook minder belasting van chemische middelen (de wormenkuren) voor milieu en uw paard! Een natuurlijke en evenwichtige manier van wormbestrijding.
 
Wat hebben wij hiervoor nodig? Een kleine hoeveelheid verse mest, 1 mestbal, die niet met de ondergrond in contact is geweest.
 
Niet alle wormen zijn met de door ons gebruikte methode in de mest te vinden.

De lintworm heeft de eieren in segmenten hangen die hij om de zoveel tijd afstoot. Je zult dan een wit plat stukje in de mest aantreffen. Mocht je dit aantreffen dan is de kans zeer groot dat er een lintwormbesmetting is. Daarom raden wij aan om 1x per jaar je paard hiervoor te ontwormen (najaar).  

De paardenhorzel bereiken hun volwassen stadium niet in het paard en dus zul je daar ook geen eieren van vinden. De eitjes zie je in de zomer wel op de voorbenen van je paard (kleine gele bolletjes). Zijn er onstekingen en wonden in de mond die niet toe te schrijven zijn aan tandproblemen dan kan dit worden veroorzaakt door horzellarven. De larf in het eerste stadia graaft zich namelijk in het tandvlees of onder de tong in.

De aarsmade legt zijn eieren rond de anus en deze bereiken dus vaak de mest niet. Je herkent de eieren duidelijk als geel/wit poeder aan de zijkant van de anus. Door een plakbandje voorzichtig tegen de anus te drukken en dit onder de microscoop te leggen kunnen wij deze eieren makkelijk vinden. 
 
Per paard/ezel wordt er een logboek aangelegd waardoor eerdere, door ons uitgevoerde, uitslagen van onderzoeken altijd kunnen worden ingezien.

Voor meer informatie, neem contact met ons op.
 

Share by: